Home » Kinderopvang toeslag aanvragen

|

Kinderopvang toeslag aanvragen

Kinderopvang toeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Volg de stappen en de toeslag wordt aangevraagd. Dit moet je doen binnen de eerste drie maanden, na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Als je te lang wacht met aanvragen loop je misschien je toeslag mis. 

Wie vraagt kinderopvang toeslag aan?

Kinderopvang toeslag aanvragen doe je zelf. Dit vraag je voor elk kind apart aan. Iedere maand word je toeslag uitbetaald. Als je wilt berekenen hoeveel toeslag u per maand krijgt kan dat hier.

Kan je kinderopvang toeslag aanvragen als co-ouder?

Tegenwoordig kan je je kind inschrijven om meerdere adressen. Het kind hoeft dus niet alleen ingeschreven te staan op het hoofdadres. Als jullie beide een deel betalen voor de opvang krijgen jullie beide voor je eigen deel toeslag. Samen krijgen jullie voor maximaal 230 uur opvang per kind per maand toeslag.

Kun je voor de peuterspeelzaal ook kinderopvang toeslag aanvragen?

Ja, sinds 2018 geldt voor de peuterspeelzaal dezelfde fiscale status als voor de kinderdagverblijven. Dus daar kan je nu ook toeslag voor aanvragen.

Krijg ik nog kinderopvang toeslag als ik werkloos word?

Als je in de WW zit krijg je de eerste drie maanden nog kinderopvang toeslag. Dit is vanaf de dag dat je niet meer werkzaam bent. Terwijl je op zoek bent naar een nieuwe baan hoef je je toeslag dus ook niet meteen stop te zetten. Dit voorkomt dat je niet direct weer opnieuw kinderopvang toeslag moet aanvragen.

Wonen in het buitenland, maar mijn kind zit in Nederland op de kinderopvang, kan ik hiervoor kinderopvang toeslag aanvragen?

Als je in het buitenland woont, maar wel belasting betaalt in Nederland kan je nog steeds kinderopvang toeslag aanvragen. Tenminste als je in een EU-land zoals bijvoorbeeld Frankrijk, IJsland, Zwitserland of Noorwegen woont. Je kind moet dan in 1 van deze landen naar een geregistreerde opvang gaan. Het gaat erom dat je in Nederland belasting betaalt over het geld dat je verdient. Als je dat doet kan je gewoon kinderopvang toeslag in Nederland aanvragen.

Waarom is de kinderopvang zo duur?

De kinderopvang moet zich aan veel kwaliteitseisen houden. Door de inflatie wordt alles duurder voor in de kinderopvang en daardoor worden de tarieven hoger.

Wordt de kinderopvang gratis?

De plannen van het kabinet (in december 2021) is dat werkende ouders recht hebben op bijna gratis kinderopvang. De overheid wil 96% van de kinderopvang gaan vergoeden en het enige wat de werkende ouders dan nog betalen is een eigen bijdrage van 4%. Dit is een eigen bijdrage van elke ouder. Dit is dan ook voor iedereen hetzelfde en daardoor onafhankelijk van je inkomen. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat er ouders in de problemen komen, zoals dat was bij de toeslagen affaire.

Andere interessante blogartikelen

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang toeslag aanvragen

Kinderopvang toeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Volg de stappen en de toeslag wordt aangevraagd. Dit moet je doen binnen de eerste drie maanden, na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Als je te lang wacht met aanvragen loop je misschien je toeslag mis.  Wie vraagt kinderopvang…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Toeslagen die je als ouder kan krijgen

Kosten kind Over het algemeen zijn kinderen heel duur. Als je één kind hebt kost dat gemiddeld vijftien procent van het inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld al 25 procent van het inkomen. Gelukkig krijg je hiervoor toeslagen zoals kinderopvang toeslag voor je kinderen. Welke toeslagen je nog meer kunt krijgen vertellen we hieronder. Kinderbijslag Zodra…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang of gastouder

Er zijn verschillende opvangsoorten. Om een keuze te maken welke het beste is voor je kind kan dan ook moeilijk zijn. Hier zijn een aantal vergelijkingen over de meest voorkomende vragen bij ouders die twijfelen tussen een gastouder en de kinderopvang. Maximaal aantal kinderen Een groot verschil tussen een gastouder en kinderopvang is dat er…

Contact

Planning & Advies Kindertuin
Kastanjelaan 6
5283 WE Boxtel