Home » Kinderopvang of gastouder

|

Kinderopvang of gastouder

Er zijn verschillende opvangsoorten. Om een keuze te maken welke het beste is voor je kind kan dan ook moeilijk zijn. Hier zijn een aantal vergelijkingen over de meest voorkomende vragen bij ouders die twijfelen tussen een gastouder en de kinderopvang.

Maximaal aantal kinderen

Een groot verschil tussen een gastouder en kinderopvang is dat er bij een kinderopvang vaak meerdere leiders aanwezig zijn. Hoeveel leiders erop een groep staan is erg verschillend. Per leeftijd verandert het hoeveel kinderen een pedagogisch medewerker mag opvangen. Je kind went hierdoor niet aan één vast gezicht en speelt met meerdere leeftijdsgenoten.

Een gastouder werkt alleen. Hierdoor mag een gastouder maximaal zes kinderen tegelijk opvangen. Voor een kind is dit dan ook rustiger en er is meer persoonlijke aandacht voor uw zoon of dochter. Je kind went hierdoor wel maar aan één gezicht.

Verschil gastouder en kinderopvang bij een ziekmelding

Tussen een gastouder en kinderopvang zit ook een verschil als een leider ziek is. Als een pedagogisch medewerker ziek is maakt dit meestal voor de opvang van je kind niet veel uit. Er werken meerdere mensen en de kans op vervanging is daardoor erg groot. Hierdoor hoef je je dus meestal niet druk te maken voor de opvang van je kinderen.

Als een gastouder ziek is probeert een gastouderbureau een andere gastouder te regelen. Meestal kan je kind dan gewoon naar de opvang. Soms kan het voorkomen dat je moet thuisblijven om op je kinderen te passen. Er is namelijk niet altijd direct vervanging voor de gastouder.

Verschil in openingstijden

De meeste kinderopvangorganisaties zijn open van 7.00 tot 18.30. Hier kan natuurlijk ook afwisseling in zitten per organisatie. 

Bij een gastouder zijn de openingstijden erg afwisselend en verschilt het per bedrijf hoe lang ze open zijn. Hier kan ik dus ook geen conclusie van trekken en zou je moeten navragen bij het gastouderbedrijf.

Verschil gastouder en kinderopvang met de overstap naar de basisschool

De overstap naar de basisschool is vaak makkelijker voor een kind in de kinderopvang. Een kind in de kinderopvang vindt dit vaak makkelijker, omdat hij of zij al is gewend in een grote groep te zijn. De groepen hebben kinderen van hun eigen leeftijd. Hierdoor is de kans dat je kind vriendjes maakt groter. Vaak kunt je de dag van je kind meebeleven bij de kinderopvang met een app. Bij Kindertuin gebruiken we ook een app. Meer informatie over de app vind je hier.  

Een groot verschil met de kinderopvang is dat je als gastouder maximaal 6 kinderen mag opvangen. Als je zoon of dochter vriendjes tot 10 jaar heeft tellen ze mee voor de maximaal aantal kinderen van de gastouder. Vanaf 10 jaar tellen ze niet meer mee. Doordat kinderen bij een gastouder vaak niet gewend zijn aan een (hele) grote groep, heb je kans dat de overstap naar de basisschool moeilijker is. Dit ligt natuurlijk wel aan het karakter van je kind en is zeker niet altijd het geval.

Verschil in kosten tussen een gastouder en kinderopvang 

De kosten van de kinderopvang verschilt per gezin per situatie. Meestal ligt de prijs tussen de €5 en €10. Hierover kan je kinderopvangtoeslag krijgen. Het hangt af van je gezinssituatie hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Bij de kinderopvang betaal je meestal voor een tijdvak en niet per uur.

De kosten van een gastouder liggen meestal lager dan de kosten van een kinderopvang. Je kunt dit samen met je gastouder bespreken. Meestal liggen de kosten tussen de €5 en €7 per uur. Vaak heb je ook recht op kinderopvangtoeslag, want de regels zijn hetzelfde als voor de kinderopvang. Dit verschilt per gezinssituatie hoeveel dit is. Bij een gastouder betaal je meestal per uur.

Verschil activiteiten kinderopvang en gastouder

Er zijn veel verschillende activiteiten bij de kinderopvang. We hebben het normale dagritme. Dan doen we knutselen, buitenspelen op onze eigen racebaan en hebben soms gasten zoals de politie op bezoek. Bij Kindertuin hebben wij per periode (tussen de zes en acht weken) met verschillende thema’s werken wisselt het af wanneer wij iemand op bezoek hebben of gewoon het normale schema aanhouden. De politie kwam op bezoek bij het thema verkeer dit thema behandelen wij ieder jaar. Dit is omdat wij ons ‘groen licht’ certificaat hebben.   

De activiteiten van een gastouder kan ik niet vinden. Hiervoor moet je bij een gastouder vragen hoe de dagindeling eruit ziet en welke activiteiten zij doen met de kinderen. Dit verschilt natuurlijk ook per gastouder.

Andere interessante blogartikelen

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang toeslag aanvragen

Kinderopvang toeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Volg de stappen en de toeslag wordt aangevraagd. Dit moet je doen binnen de eerste drie maanden, na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Als je te lang wacht met aanvragen loop je misschien je toeslag mis.  Wie vraagt kinderopvang…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Toeslagen die je als ouder kan krijgen

Kosten kind Over het algemeen zijn kinderen heel duur. Als je één kind hebt kost dat gemiddeld vijftien procent van het inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld al 25 procent van het inkomen. Gelukkig krijg je hiervoor toeslagen zoals kinderopvang toeslag voor je kinderen. Welke toeslagen je nog meer kunt krijgen vertellen we hieronder. Kinderbijslag Zodra…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang of gastouder

Er zijn verschillende opvangsoorten. Om een keuze te maken welke het beste is voor je kind kan dan ook moeilijk zijn. Hier zijn een aantal vergelijkingen over de meest voorkomende vragen bij ouders die twijfelen tussen een gastouder en de kinderopvang. Maximaal aantal kinderen Een groot verschil tussen een gastouder en kinderopvang is dat er…

Contact

Planning & Advies Kindertuin
Kastanjelaan 6
5283 WE Boxtel