Home » VVE kinderopvang

|

VVE kinderopvang

Als je kind een achterstand heeft of risico loopt op een achterstand kan hij naar de Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) in de kinderopvang. Dit houdt in dat je kind voor school naar de kinderopvang gaat. Dit is alleen voor kinderen die een achterstand hebben of risico op een achterstand kunnen oplopen. Het is voor peuters van 2,5 tot 4 jaar. Dit is dus eigenlijk een voorzorg, zodat het kind hopelijk geen achterstand op gaat lopen. Op de VVE in de kinderopvang zijn de peuters vooral bezig met taal, motoriek, sociaal-emotionele vaardigheden en voorbereidend rekenen. Je hebt ook kinderen die alleen naar de dagopvang gaan en VVE niet nodig hebben.

Eisen VVE kinderopvang

Bij de VVE in de kinderopvang zitten een aantal eisen waaraan de kinderopvang moet voldoen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van peuters optimaal aangemoedigd. De programma’s die moeten voorkomen zijn:

–          Woordjes leren

–          Voorbereidend rekenen

–          Bewegen

–          Samen leren spelen

Als pedagogisch medewerkers denken dat een kind een achterstand op kan gaan lopen, moet de mentor van het kind in de kinderopvang gesprekken gaan voeren met de ouders over dat de kans bestaat dat hun kind een achterstand op gaat lopen. Pedagogisch medewerkers zijn ook verplicht om te lezen op minimaal 3F niveau. In het pedagogisch plan moet er ook een speciaal plan zijn met daarin bijzondere aandacht voor de voorschoolse educatie.

Hoe voorkom je een onderwijsachterstand bij peuters?

Helemaal voorkomen kan natuurlijk nooit. Je kunt er wel voor zorgen dat de kans op een achterstand kleiner wordt. Een aantal tips hierbij zijn:

–          Je kind voorlezen. Door je kind voor te lezen vergroot je de woordenschat van je kind.

–         Als je peuter nog niet loopt kan het helpen om op je knieën voor je baby te gaan zitten en vrolijk je handen uit te steken. Hierdoor zijn kinderen sneller gestimuleerd om naar je toe te lopen. Zorg er wel voor dat je dit niet gaat forceren. Je baby gaat vanzelf lopen als hij er klaar voor is. Wel is het handig om geen gladde ondergrond te kiezen voor het leren lopen, zodat je kind minder snel uitglijdt en het is ook handig om iets zachts te kiezen, omdat je kind waarschijnlijk veel gaat vallen.

–         Heel veel praten tegen je baby. Het is hierbij erg belangrijk dat je lief en rustig praat. Als je kind nog niet praat met een leeftijd van twee jaar hoeft dit geen achterstand te zijn. Wist je dat ongeveer tien tot vijftien procent van de kinderen nog niet praat op twee jarige leeftijd.

Onthoudt wel altijd dat ieder kind anders is en zich op zijn eigen manier ontwikkelt!

Andere interessante blogartikelen

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang toeslag aanvragen

Kinderopvang toeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Volg de stappen en de toeslag wordt aangevraagd. Dit moet je doen binnen de eerste drie maanden, na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Als je te lang wacht met aanvragen loop je misschien je toeslag mis.  Wie vraagt kinderopvang…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Toeslagen die je als ouder kan krijgen

Kosten kind Over het algemeen zijn kinderen heel duur. Als je één kind hebt kost dat gemiddeld vijftien procent van het inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld al 25 procent van het inkomen. Gelukkig krijg je hiervoor toeslagen zoals kinderopvang toeslag voor je kinderen. Welke toeslagen je nog meer kunt krijgen vertellen we hieronder. Kinderbijslag Zodra…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang of gastouder

Er zijn verschillende opvangsoorten. Om een keuze te maken welke het beste is voor je kind kan dan ook moeilijk zijn. Hier zijn een aantal vergelijkingen over de meest voorkomende vragen bij ouders die twijfelen tussen een gastouder en de kinderopvang. Maximaal aantal kinderen Een groot verschil tussen een gastouder en kinderopvang is dat er…

Contact

Planning & Advies Kindertuin
Kastanjelaan 6
5283 WE Boxtel