Home » 4 basisdoelen kinderopvang

|

4 basisdoelen kinderopvang

In de kinderopvang wil je de kinderen de beste opvang bieden die kan. Om hierbij te helpen heb je 4 basisdoelen. Met deze 4 basisdoelen willen we het welzijn van de kinderen in de kinderopvang beter maken. We proberen zo de ontwikkeling van kinderen het best te bevorderen.

Emotionele veiligheid

De eerste van de 4 basisdoelen in de kinderopvang is emotionele veiligheid. Hiermee bedoelen we dat wij een veilige haven willen creëren voor de kinderen. Een kind dat zich veilig voelt kan zich pas echt optimaal ontwikkelen. We zorgen ervoor dat de kinderen zich gehoord voelen en merken dat ze ertoe doen. Met onze vaste mensen proberen we ervoor te zorgen dat de kinderen zich altijd welkom blijven voelen en met plezier naar de kinderopvang of BSO gaan.

Persoonlijke competentie

De tweede van de 4 basisdoelen in de kinderopvang is persoonlijke competenties bevorderen. We luisteren altijd zo goed mogelijk naar de behoeften van de kinderen. Door de dag heen proberen we de kinderen op veel verschillende manieren te prikkelen en uit te dagen. We laten de kinderen veel zelf doen, we geven ze afwisselende materialen en activiteiten zodat de dagen niet hetzelfde worden en het leuk blijft om naar de kinderopvang of BSO te gaan.

Sociale competentie

De derde van de 4 basisdoelen in de kinderopvang is sociale competenties bevorderen. Met sociale competenties bevorderen bedoelen we het ontwikkelen van verschillende sociale vaardigheden. Wij stimuleren dit door met de kinderen in gesprek te gaan, liedjes te zingen en onze gezichtsuitdrukkingen te matchen met wat we zeggen. Ook kijken we of de kinderen snappen wat wij zeggen. De kinderen onderling stimuleren wij door ze dingen zelf te laten zeggen tegen andere kinderen. Doordat onze pedagogisch medewerkers de kinderen goed kennen bepalen ze zelf of het handig is om mee te lopen, of dat kijken en luisteren vanaf een afstandje genoeg is.

Normen en waarden overbrengen

De laatste van de 4 basisdoelen in de kinderopvang is normen en waarden overbrengen. Dit doen we door veel met de kinderen praten. We leggen ze uit waarom iets goed of slecht is en doen dit met voorbeelden van andere oplossingen. We kijken of ze begrijpen wat we bedoelen te zeggen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind maken we sommige dingen bespreekbaar.

Andere interessante blogartikelen

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang toeslag aanvragen

Kinderopvang toeslag kan je aanvragen via de belastingdienst. Volg de stappen en de toeslag wordt aangevraagd. Dit moet je doen binnen de eerste drie maanden, na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang is gegaan. Als je te lang wacht met aanvragen loop je misschien je toeslag mis.  Wie vraagt kinderopvang…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Toeslagen die je als ouder kan krijgen

Kosten kind Over het algemeen zijn kinderen heel duur. Als je één kind hebt kost dat gemiddeld vijftien procent van het inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld al 25 procent van het inkomen. Gelukkig krijg je hiervoor toeslagen zoals kinderopvang toeslag voor je kinderen. Welke toeslagen je nog meer kunt krijgen vertellen we hieronder. Kinderbijslag Zodra…

Geplaatst op door Glenn Schuurman

Kinderopvang of gastouder

Er zijn verschillende opvangsoorten. Om een keuze te maken welke het beste is voor je kind kan dan ook moeilijk zijn. Hier zijn een aantal vergelijkingen over de meest voorkomende vragen bij ouders die twijfelen tussen een gastouder en de kinderopvang. Maximaal aantal kinderen Een groot verschil tussen een gastouder en kinderopvang is dat er…

Contact

Planning & Advies Kindertuin
Kastanjelaan 6
5283 WE Boxtel